11
dec

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een motorhelm?

Als je op zoek bent naar een nieuwe motorhelm, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Een helm ziet er natuurlijk leuk uit en dat hoort er ook bij, maar het is ook een essentieel onderdeel van je uitrusting en jouw veiligheid. Hij beschermt namelijk je hoofd, gezicht en een deel van je nek als je ten val komt.

Kies de juiste maat motorhelm

De belangrijkste keuze die gemaakt moet worden is de maat van de motorhelm. Natuurlijk doet het uiterlijk er ook toe, maar het gaat in eerste instantie om je eigen veiligheid en de bescherming van je lichaam. De juiste maat is daarbij een groot onderdeel, want een te kleine of een te grote helm zorgt voor minder bescherming. Als je kiest voor een te kleine helm dan zit hij niet comfortabel, maar kan hij ook minder goed een impact van een val opvangen. Kies je voor een te grote helm, dan kan hij te veel bewegen en heeft een val juist onnodig veel impact om je gezicht of hoofd. Er zijn veel verschillende maten te koop. Ze zijn er voor de kleine mensen in de maat XS, maar ook in 2XL voor de grote mensen. In veel gevallen kan je het best de helm passen om te weten of hij goed zit en zo nodig je laten adviseren door een deskundige.

Welk type motorhelm wil je aanschaffen?

Als je gaat kijken naar welk type helm je wilt aanschaffen dan heb je nog best een behoorlijke keuze. Elke helm-type heeft zijn voor- en nadelen en is ook gebaseerd op persoonlijke smaak. Er zijn integraalhelmen, systeemhelmen maar ook jethelmen. Kies vooral het type model dat bij jou en bij jouw wensen past. Vergeet daarbij niet op te letten of de helm een CE-keurmerk heeft en daarmee voldoende veiligheid biedt volgens de Europese eisen.

Kies voor comfort en uiterlijk

Als laatste is het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor comfort en een mooi uiterlijk. Een motorhelm kan je in alle kleuren aanschaffen die je maar kan bedenken, maar ook in prints, met stickers en je kan ze ook laten kleuren. Maar comfort is ook belangrijk, zoals het type kinband, de wangkussens en de ventilatieopeningen. Voor het comfort geldt weer: kies wat jij prettig vindt. En het is vaak wel leuk om te zorgen dat je motorkleding in zijn geheel bij elkaar past. Dus kies voor een helm die bij je motorpak past door te gaan voor dezelfde kleuren of dezelfde stijl.

Een motorhelm kopen kan best een uitdaging zijn, maar als het niet je eerste is weet je vaak al wat je wilt en wat je niet wilt. Een extra tip is dat een helm niet oneindig te bewaren en te gebruiken is. Na zeven jaar is het interne beschermingspack verteerd en kan hij niet meer als veilig worden beschouwd. Het is dus aan te raden hem op basis van zijn leeftijd tijdig te vervangen. De intensiviteit van het gebruik doet daar niets aan af. Ook is het belangrijk om de helm als hij gevallen is of bij een ongeval betrokken is geweest altijd te vervangen. Het kan namelijk zijn dat het binnenwerk is beschadigd en daardoor minder goed bescherming geeft bij een volgend ongeval.