30
jan

Hoe kun jij je huis onderhoudsarm maken

Vind jij het ook zo vervelend om elke zomer/lente weer bezig te moeten zijn met het verven van je huis? Het schuren? De gevaarlijke manoeuvres die je moet uithalen om bij de juiste plek te komen? Geen zin meer om veel uren aan onderhoud te spenderen? Bekijk onderstaande tips en kom erachter hoe je minder tijd/geld hoeft uit te geven aan het onderhoud, maar meer tijd/geld kunt spenderen aan het genieten van je huis. 

Gebruik duurzame materialen

Bij het onderhoudsarm maken van je woning is het belangrijk dat je materialen gebruikt die lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Dit kan van alles zijn denk aan keramische dakpannen, windveren van kunststof maar dit kan bijvoorbeeld ook door Keralit gevelbekleding te kopen. Deze producten zorgen ervoor dat je niet te veel aandacht aan het onderhoud van je huis hoeft te besteden. Bij sommige van deze producten heb je zelfs een levenslange levensduur. 

Pluspunten van kunststoffen bouwmaterialen

  • Geen regelmatige schilderbeurten nodig
  • Rot niet, zoals bijvoorbeeld hout
  • Zet niet uit, waardoor materialen eromheen ook langer mee gaan.
  • Een mooie uitstraling die blijvend is

 

Zorg voor automatisering 

In een modern huis is tegenwoordig veel geautomatiseerd, denk bijvoorbeeld aan een automatische stofzuiger of een automatische grasmaaier. Deze apparaten kunnen je uiteindelijk over meerdere jaren veel tijdwinst opleveren. In deze tijd kan jij belangrijkere dingen doen, zoals bijvoorbeeld dat ene gerecht koken dat je zo lekker vindt. Of natuurlijk eindelijk eens beginnen met je cursus schilderen met Bob Ross. Op het eerste ogenblik lijkt de aanschafprijs van deze hulpmiddelen hoog. Maar als je eenmaal merkt hoeveel tijd je er aan over houdt, wordt dat het allemaal meer dan waard.

Een minimalistisch interieur

Een minimalistisch interieur in je huis kan je veel uren besparen bij de wekelijkse/dagelijkse schoonmaak. Denk er maar eens over na, des te meer spullen je hebt, des te langer je moet werken om het “goed” schoon te houden. Voor het schoonmaken van je verzameling oude spelcomputers, of die 5 overbodige verjaardagscadeaus die je hebt verzameld van je schoonmoeder, daar bestaan helaas nog geen schoonmaakrobots voor. Dus heb je iets niet nodig? Gooi het weg, of doneer het aan iets of iemand die het beter kan gebruiken dan dat jij dat kan. Daarnaast is tegenwoordig het hebben van een minimalistisch interieur helemaal in! Kijk maar eens naar de nieuwste design trends, bijvoorbeeld de “scandinavische” stijl of de ‘Japandi’-stijl.

Investeer in hoogwaardige producten

Een wijs man zei ooit eens: “De duurste auto is vaak de goedkoopste auto.” Wat die man ermee bedoelt is iets in de trant van: als iets heel goedkoop is zal er vaak veel mis mee zijn of iets loopt achter op het onderhoud. Denk eraan dat goedkoop vaak duurkoop is. Zo is het vaak beter om een hoogwaardig product aan te schaffen wat je maar 1x in de 20 jaar hoeft te vervangen. Dan een gelijk soort product met een goedkopere aanschafprijs maar wat je 1x in de 4 jaar moet vervangen of onderhouden. Als je het zo vaak moet vervangen of onderhoud aan iets moet uitvoeren wordt het vaak duurder dan wanneer je 1x goed investeert in een product.

Preventief onderhoud

Helaas kun je niet het hele jaar zonder onderhoud. Het is altijd handig om minstens 1x per jaar te kijken naar de onderdelen van het huis die vaak veel onderhoud nodig hebben. Dit om het te controleren van de plekken maar eventueel ook om preventief onderhoud te doen. Zeg nou zelf, zou je liever de kraan maken als hij een beetje lekt? Of zou je een maand wachten totdat het water er uit spuit? Dit geldt ook voor andere dingen in je huis. Bij preventief onderhoud gaat er vaak het minste tijd en geld verloren.