08
nov

Houtrot voorkomen is belangrijk

Last hebben van houtrot is erg vervelend en kan ervoor zorgen dat je met honderden euro’s aan schade zit. In veel gevallen is houtrot te herstellen met speciale middelen, maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het belangrijk, maar ook handig om te weten hoe je houtrot kunt voorkomen. 

Houtrot verwijderen en repareren

Houtrot verwijderen is zeker niet moeilijk en kan je prima zelf doen. Wanneer je houtrot gaat verwijderen, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het kozijn beschadigd kan raken. Ga daarom altijd rust te werk. Je kunt houtrot het beste verwijderen door met een beitel al het houtrot los te maken. Mocht dit niet werken, dan zou je dit kunnen doen met een zaag. Wanneer al het houtrot is verwijderd, is het belangrijk om de plek van het houtrot grondig schoon te maken. Hier mag je nooit water voor gebruiken, want anders is er een kans aanwezig dat je weer last krijgt van houtrot. Nadat je al het houtrot verwijderd hebt, kun je houtreparatie met EAZYFIX aanbrengen. Dit is een opvulmateriaal, maar het dood ook de schimmels waar houtrot uit bestaat. 

Afdichten van kozijnen 

Houtrot komt het vaakst voor bij kozijnen. Dat heeft ermee te maken dat kozijnen grotendeels van hout gemaakt zijn en dat er allerlei gleuven zijn waar het water in terecht kan komen. Als het water blijft liggen in deze gleuven, dan kan het kozijn last krijgen van houtrot. Om houtrot te voorkomen, is het dus van belang om de kozijnen volledig af te dichten. Dit kun je doen met behulp van waterdichte kit zodat de kozijnen waterdicht blijven, maar ook kun je dit opvullen met houtreparatie van EAZYFIX.

Het schilderen van de kozijnen 

Houtrot kun je ook voorkomen door de kozijnen van je woning regelmatig te schilderen. Dit houdt zeker niet in dat je elke maand of week de kwasten uit de schuur hoeft te halen. Je hoeft een kozijn maar een keer per jaar te schilderen om houtrot te voorkomen. Door verf aan te brengen, breng je namelijk ook een beschermend laagje aan. Hout kan zeer slecht tegen water en gaat hierdoor rotten en/of beschimmelen. Door een beschermend laagje aan te brengen voorkom je dus dat het water op het hout van je kozijn terecht komt.