13
jun

Wat is een waterontharder?

Water is essentieel voor het dagelijks leven, maar de kwaliteit kan sterk variëren. Sommige mensen hebben last van “hard” water, dat is water met een hoog gehalte aan mineralen zoals calcium en magnesium. Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het gebruik van een waterontharder. Maar wat is een waterontharder eigenlijk? Wil jij er een? Wij raden waterontharder Tilburg aan.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat is ontworpen om de hardheid van water te verminderen door het verwijderen van de mineralen die hard water veroorzaken. Hard water kan verschillende problemen veroorzaken, zoals het verminderen van de effectiviteit van zeep en het veroorzaken van kalkaanslag in leidingen en apparaten. Door het water te “ontharden”, kan een waterontharder helpen deze problemen te voorkomen.

Voordelen van een waterontharder

Een waterontharder biedt verschillende voordelen voor je huishouden. Ten eerste vermindert het de opbouw van kalkaanslag in apparaten en leidingen, waardoor de levensduur en efficiëntie ervan worden verlengd. Het hebben van een waterontharder zorgt voor zachter water, waardoor huid en haar zachter aanvoelen en zeep en shampoo beter schuimen. Bovendien voorkomt het vlekken op glaswerk, tegels en sanitair, waardoor schoonmaken gemakkelijker wordt en minder vaak hoeft te gebeuren. Het vermindert ook de behoefte aan huishoudelijke schoonmaakmiddelen en zeep, wat kostenbesparend is. Ten slotte kan het bijdragen aan energiebesparing, omdat kalkaanslag in verwarmings- en warmwatersystemen de energie-efficiëntie kan verminderen.

Hoe werkt een waterontharder?

De meeste waterontharders werken met behulp van een proces genaamd ionenuitwisseling. In dit proces stroomt het harde water door een bed van hars kralen  in de waterontharder. Deze kralen zijn bedekt met natriumionen. Wanneer het harde water door de kralen stroomt, worden de calcium- en magnesiumionen in het water aangetrokken tot de kralen en vervangen ze de natriumionen. Dit resulteert in “zacht” water dat vrij is van calcium en magnesium.