07
apr

Ga ik studeren of neem ik een tussenjaar?

Veel jongeren nemen een tussenjaar en dat is helemaal zo gek nog niet. Studeren kost veel geld en dan wil je wel zeker weten dat je iets doet wat je leuk vindt; dat is nou net wat je vaak op je 17e nog helemaal niet goed weet. In dit artikel belichten we beiden kanten, zodat de keus een stuk duidelijker wordt.

Best of both worlds

Een manier om te studeren en tegelijkertijd het gevoel van een tussenjaar te creëren, is door op uitwisseling te gaan. Dit houdt in dat je een jaar naar een high school in het buitenland zoals Amerika, Canada of Australië gaat, waar je een hoop unieke ervaring opdoet. Zo kun je bijzondere vakken volgen, naschoolse activiteiten doen, het land ontdekken en nieuwe vrienden maken. Een uitwisseling via Travel Active biedt je de mogelijkheid om een kijkje te nemen in een andere keuken, verschillende ingrediënten te proeven en zo te bepalen welk gerecht je uiteindelijk wilt koken.

Jezelf leren kennen

Ben je het leren echt even zat? Ga reizen! Dat hoeft helemaal niet veel geld te kosten; tegenwoordig kun je goedkoop in hostels en AirBnB’s slapen. Ook kun je investeren in een camper of een busje waar je in kunt slapen; dat geeft je de vrijheid om overal naartoe te gaan waar je wilt en bespaart kosten op overnachtingen. Een tussenjaar in het buitenland geeft je veel levenservaring mee; zo weet je na afloop geheid waar je gelukkig van wordt in het leven!

Geld verdienen

Zie je zowel reizen als studeren in het buitenland niet zitten? Dan is het misschien een goed idee om lekker geld te gaan verdienen. Het geeft je de ruimte om na te denken over wat je wilt doen en als je graag wilt gaan studeren, heb je alvast wat geld bij elkaar gespaard. Bovendien zorgt geld verdienen tijdens je tussenjaar ervoor dat je leert wat het werkende leven inhoudt en die werkervaring neem je weer mee naar je volgende baan; het vergroot je kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk.