08
mrt

Hoe weet je of je zwembad lek is?

Als je een zwembad hebt, wil je daar natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Een lekkage in je zwembad is dan ook enorm vervelend, zeker als je niet goed weet waar het lek van

daan komt of dat je wel écht met een lek te maken hebt. Als je te lang wacht met het repareren van het lek, kan het een flink werk worden. In dit artikel vertellen we je dan ook hoe je ziet dat je een lek hebt, hoe je het opspoort en hoe je het repareert.

Hoe zie je dat je zwembad lek is?

Een zwembad heeft geen automatische detectie voor een lek, je moet daarom zelf goed opletten of je zwembad er nog goed uitziet. Dat kun je zelf doen, of je schakelt hier regelmatig een expert voor in, zoals Zwembad-Renoveren. Een lek kun je aan verschillende dingen herkennen. Het meest herkenbaar is natuurlijk als het waterspiegel van je zwembad snel zakt. Dan kun je er bijna zeker van zijn dat er een lek in je zwembad zit. Ook als de grond rondom je zwembad zakt op één plaats of als een andere plaats bij de leidingen verzakt, heb je waarschijnlijk te maken met een lek. Door de overvloed aan water zal de grond namelijk snel bezinken of wegspoelen.

Het lek opsporen

Een lek opsporen in een zwembad kan best lastig zijn. Als je een automatische waterniveau regelaar hebt, is het slim om deze regelmatig even uit te zetten. Met zo’n regelaar heb je in eerste instantie namelijk niet eens door dat je te maken hebt met een lek. Als het water in je zwembad zakt, kijk dat tot waar het water zakt. Als het op een bepaald niveau stopt, zit het lek waarschijnlijk daar net boven. 

 

Soms moet je, om het lek te vinden, een deel rondom het zwembad uitgraven. Rondom het lek is dan veel water te vinden. Het is ook goed om alle naden en randen van de folie van je zwembad te checken. Zo kun je vaak gemakkelijk een lek vinden. Kun je het lek toch niet vinden? Dan is het goed om een professional in te schakelen.

Het lek repareren

Het repareren van een zwembad is niet altijd even makkelijk en moet nauwkeurig gedaan worden. Als de reparatie niet goed gaat, blijf je immers met het lek en hogere kosten zitten. Het is daarom verstandig om een echte expert in te schakelen en de klus in één keer goed te laten klaren.