07
dec

Welk type badkamer verwarming past bij jou?

Het is fijn als het lekker warm is in de badkamer, zeker in de wintermaanden. Om hiervoor te zorgen moet je een keuze maken uit de vele verschillende opties wat verwarming betreft. Zo kan je kiezen voor infrarood verwarming, vloerverwarming, wandverwarming, elektrische verwarming of radiatoren.

 

Vloerverwarming en radiator

 

De meest toegepaste methoden van verwarmen in de badkamer zijn vloerverwarming en door middel van een radiator. Als je kiest voor vloerverwarming zijn er twee opties: elektrische vloerverwarming en vloerverwarming met buizen. Bij de laatste optie wordt het aangesloten op een bestaand verwarmingscircuit. Bij elektrische vloerverwarming daarentegen vindt een onafhankelijke installatie plaats op het elektriciteitsnet. Het voordeel van vloerverwarming is dat het geen ruimte inneemt aangezien het onder de vloer geplaatst wordt.

 

Radiatoren zien er tegenwoordig steeds mooier uit en de ruimte is relatief snel verwarmd. Daarnaast kan je het ook gebruiken om natte handdoeken aan op te hangen. Het grootste nadeel van een radiator is dat het redelijk veel ruimte inneemt in de badkamer.

 

Infrarode straling

 

Infrarood verwarming is ook een optie om de badkamer mee te verwarmen. Er wordt een infrarood paneel aan de muur of het plafond bevestigd en het wordt aangesloten via een trekschakelaar of stopcontact die zich in de badkamer bevindt. Een van de kenmerken van een infrarood paneel is dat het gericht warmte afgeeft. Dit zal ervoor zorgen dat het al snel lekker warm wordt in de badkamer.

 

De infraroodstraling die dit paneel afgeeft is alleen voelbaar en niet voor het oog zichtbaar. Deze straling is, naast dat het warmte afgeeft, goed voor jouw gezondheid. Het zorgt namelijk voor ontspannen gewrichten en spieren, waar bijvoorbeeld reumapatiënten veel baat bij zullen hebben. Bij dit type verwarming vindt er geen luchtcirculatie plaats. Dit houdt in dat er geen bacteriën en vieze stofdeeltjes door de ruimte zullen zweven.

 

Elektrisch en wandverwarming

 

De laatste twee opties voor verwarming in de badkamer zijn wandverwarming en elektrische verwarming. Verwarmingsbuizen worden bij wandverwarming in de wand geplaatst en aangesloten op een verwarmingscircuit. Het is lastig om te installeren in een bestaande badkamer. Radiatoren die op elektriciteit werken bevatten een vloeistof welke verwarmd wordt met behulp van elektriciteit. Het opwarmen van de badkamer met een elektrische verwarming kan wat tijd kosten.