06
okt

Wat kun je doen om je nachtrust te bevorderen?

Het is erg belangrijk om je lichaam en geest voldoende rust te geven. Dit is iets waar veel mensen in Nederland niet altijd in slagen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo is een slechte nachtrust een veelvoorkomende reden. Als dit je regelmatig overkomt dan kan dit je prestaties gedurende de dag op een negatieve manier beïnvloeden. Daarom is het aan te raden om eens te kijken naar op welke manier je ervoor zou kunnen zorgen dat je beter slaapt. In deze tekst vind je enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

Koop een nieuw matras of een topper

De oorzaak van een slechte nachtrust is niet altijd duidelijk. Daarom is het vaak lastig om te bepalen wat je kunt doen om je nachtrust te verbeteren. Eén van de veelvoorkomende oorzaken van een slechte nachtrust is een slecht bed. Het is niet gek dat je bed veel invloed heeft op de kwaliteit van je nachtrust. Je ligt hier immers gedurende de hele nacht op. Als je het idee hebt dat je niet zo goed slaapt doordat er iets mis is met je bed, dan kun je eerst eens kijken of het aan je matras ligt. Je zou er dan voor kunnen kiezen om je matras te vervangen, maar je kunt ook een topper kopen. Dit is een soort extra laag die je over je matras legt waardoor je lekkerder en beter ligt gedurende de nacht. 

Ga sporten

Dit klinkt misschien als een vreemde tip, maar het is aan te raden om te gaan sporten wanneer je vaak slecht slaapt. Mensen die in de avond sporten slapen namelijk langer en dieper. Wel is het van belang dat je ervoor zorgt dat je altijd minimaal een uur rust hebt tussen het sporten en het moment waarop je gaat slapen. Zo kan het lichaam eerst goed tot rust komen. 

Gebruik een slaapmiddel

Als je vaak niet in slaap kunt vallen op de momenten waarop je dat wel wilt, is het misschien een goed idee om een slaapmiddel te gebruiken. Je kunt dan waarschijnlijk het best kiezen voor het gebruiken van melatonine. Dit is een stof die er in het lichaam voor zorgt dat je moe wordt. Het is dus ook niet schadelijk om dit te gebruiken. Echter, het is wel van belang dat je dit niet dagelijks neemt aangezien je lichaam hierdoor zelf minder melatonine zal produceren waardoor slapen nog lastiger wordt.