15
feb

Aan welke eisen voldoet goed haardhout?

Hout stoken als alternatief voor de verwarming, het is een trend die steeds populairder wordt. Het is wel belangrijk dat je goed hout koopt, zodat je het beste uit je houtkachel haalt. Wat goed brandhout precies is en aan welke eisen het voldoet, dat lees je in dit artikel.

Droog hout is goed hout

Stoken met nat hout, dat is geen goed idee. Nat hout valt bijna niet aan te steken en wanneer het wel lukt, krijg je veel rookvorming dat erg stinkt. Dat is slecht voor je gezondheid, het milieu en de relatie met je buren. Daarom moet het brandhout dat je gebruikt altijd droog zijn. Het laten drogen van je houtblokken doe je door ze op de juiste manier te stapelen, zodat er wind doorheen kan. Om jezelf veel tijd en moeite te besparen, kun je ook online houtblokken kopen. Het voordeel hiervan is, dat je ovengedroogd brandhout koopt dat je direct kunt gebruiken – dat is pas handig! 

Verantwoord gekocht

Omdat hout stoken tegenwoordig heel populair is, wordt er overal hout aangeboden voor je kachel. Koop echter nooit lukraak hout dat wordt gepresenteerd als brandhout, maar doe goed onderzoek naar welk hout geschikt is voor de kachel. Ook doe je er goed aan om niet zomaar bij elke lokale handelaar of particuliere verkoper je brandhout te bestellen. Je weet nooit precies wat voor hout je krijgt; daarnaast worden de bomen door deze mensen zelf gekapt en verwerkt tot brandhout, waardoor je niet zeker weet of dit op de goede manier gebeurt. Wanneer je jouw houtblokken via een gecertificeerde groothandel zoals Golden Flame koopt, weet je zeker dat je verantwoord hout aanschaft.

De juiste houtsoort bij de juiste kachel

Een laatste eis waar jouw brandhout aan moet voldoen: kies de houtsoort die past bij jouw kachel. Berken- en essenhout zijn geschikt voor elke kachel, dus met deze houtsoorten zit je nooit verkeerd. Heb je een middelgrote tot grote openhaard? Dan kies je het beste voor beukenhout. Vergeet dan niet om er aanmaakblokjes bij te kopen; beukenhout is wat stug, waardoor het zonder aanmaakhout moeilijk aan te steken is. Voor accumulerende en speksteen kachels kies je elzenhout, een houtsoort dat snel brandt en ook nog eens rendabel is, omdat je maar één of twee houtblokken nodig hebt. Kies voor het hout dat bij je kachel past en je geniet optimaal van een heerlijk haardvuur op een koude avond!